September 2020

Vi möter hösten med medvind

Vi lämnar nu vårens dramatiska fall bakom oss och blickar fram mot en höst som trots tidigare negativa prognoser inte ser dyster ut. Stockholmsbörsen har för fjärde månaden i rad levererat positiv utveckling, inflationen ökar blygsamt och för andra månaden i rad noteras ett PMI-värde i tillväxtzonen. PMI har med andra ord återhämtat sig från vårens nedgång och flera index följer denna trend.

Under inledningen av pandemin var förväntningarna på året låga men åskmolnen blåser sakta men säkert bort. Kvar står bland annat de starka noterade fastighetsbolagen som skrev upp fastighetsvärdena med i snitt 0,2 procent i andra kvartalet och sett till första halvåret har bara fem av 28 noterade fastighetsbolag haft negativa värdeförändringar. Fastighetsbolag inom hotell- och butikssegmenten är de bolag som drabbats hårdast av krisen och det är dessa som har skrivit ner sina värden. Transaktionsvolymerna, för hela Norden, låg 10 procent under det historiska snittet under det första halvåret men det är den svenska marknaden som driver transaktionerna. Sverige har utgjort nära 50 procent av hela den nordiska transaktionsvolymen under det första halvåret.

 

Vissa orosmoln hänger dock kvar i luften och tynger ner stämningsläget. Arbetslösheten är fortfarande uppe och nosar på toppnivåer och med tanke på det fortsatt stora antalet permitterade är risken stor att läget blir sämre innan det blir bättre. Men efter regn kommer solsken och mycket tyder på att såväl företag som individer är redo att blicka framåt.

 

Nordier ser en tydlig ökning i aktiviteten hos fastighetsbolagen och trots en minskning i transaktionsvolymen under året i jämförelse med det historiska snittet har vi en mycket positiv inställning till hösten. Stora affärer som pausats på grund av coronapandemins framfart är åter i rullning och flera av dessa affärer har redan avslutats. Det råder återigen en stor aktivitet på marknaden då det finns mycket kapital allokerat till fastighetssektorn. Vår bedömning är därför att det finns goda möjligheter för säljare och köpare att mötas i intressanta affärer under hösten!

 

 

september 2020