Februari 2020

Fortsatt högtryck på fastighetsmarknaden och ett hållbart ränteläge här för att stanna

 

Fjolårets överraskande rekordresultat tycks medföra stora framgångar för år 2020 som än så länge bibehållit det höga tempot.  Vi noterar att efterfrågan växer på marknaden och noterar ett högt tryck med många köpare som letar efter objekt. Tack vare den goda marknaden är köpsuget stort och betalningsviljan likaså.

OMX fortsätter att stadigt öka och i takt med att fler bolag rapporterar sina kvartalssiffror för det fjärde kvartalet ser vi positiva resultat för många bolag inom fastighetsbranschen under januari månad.

Det varma vädret antyder att våren kommer tidigt i år, men kyliga vindar kan komma att dra förbi när omskakande nyheter når Sverige. Omvärlden står inför olika utmaningar likt politiska tvister, epidemier och klimatförändringar. Hur Sverige påverkas av detta återstå att se. En kylig vind är de siffror från arbetsförmedlingen vilket visar på att arbetslösheten ökat för fjärde månaden i rad.

Den numera välkända räntehöjningen av reporäntan har mottagits väl av marknaden som tacklat nyheten på bästa sätt genom att anpassa sig till ett lågt och hållbart ränteläge, som är här för att stanna. Fjolårets kronförsvagning har visat sig vara mycket gynnsam för utländska investerare och vi ser en större efterfrågan från globala aktörer samtidigt som lokala köpare visar stort intresse för den inhemska fastighetsmarknaden. Med andra ord är marknaden kokhet –  så spänn fast dig för en fartfylld start på året med många bra fastighetsaffärer i sikte.