Augusti 2020

Coronakrisens vinnare och förlorare

Till skillnad från temperaturen i juli månad så var Stockholmsbörsen het. Flera bolag släppte positiva kvartalsrapporter vilket resulterade i ytterligare uppgång på börsen. Flera fastighetsbolag överraskar positivt och bostadsmarknaden har presterat bättre under det andra kvartalet än vad som förutspåddes.
Efterfrågan på bostadsrätter avstannade initialt under coronakrisen men har nu börjat öka igen och vi ser stigande priser på privatbostadsmarknaden. Även bostadshyresfastigheter är ett segment som inte påverkats nämnvärt av den dramatiska konjunkturnedgången.

Till skillnad från den positiva utvecklingen i bostadssegmentet ser vi mörka moln över kontorsfastigheter i A-lägen. Hyresnivåer för kontor i Stockholms innerstad har ökat rejält under de senaste fem åren och vår bedömning var att marknadshyran redan hade nått toppen ett par månader innan virusutbrottet. Sedan utbrottet har många lokaler ekat tomma och detta kommer att ha en påverkan på kontorshyror även långsiktigt.

Men efter regn kommer solsken och solens strålar lyser just nu starkast på logistikfastigheter. E-handelns framfart har nått nya dimensioner i coronakrisens spår då fler människor söker sig till internet för att göra sina inköp istället för att gå i butiker. E-handeln tar allt större del av marknaden och efterfrågan på lager- och logistiklokaler förutspås öka.

Det finns flera tecken på att Sverige sakta men säkert börjar återhämta sig från det dramatiska fallet i våras. Bland annat har PMI för första gången sedan februari i år noterats över 50 vilket indikerar på tillväxt inom den svenska industrin. Däremot förblir arbetslösheten hög i landet och den fortsätter att stiga i samtliga grupper, speciellt för de som är långtidsarbetslösa.

Fastighetsmarknaden har varit avvaktande sedan coronapandemin lamslog hela världen men vi på Nordier ser en ökad aktivitet hos fastighetsbolagen. Intresset ökar i processerna, investeringar sker och vi ser att affärer som legat till sig under första delen av året slutförs. Många aktörers kapital behöver investeras och nu när semestern är över är det hög tid för transaktionsmarknaden att dra igång igen, och detta med full kraft.

 

 

Augusti 2020