NLD – februari 2021

2020 lockade fram kreativiteten

Det behöver sannerligen inte upprepas att 2020 blev ett väldigt omtumlande år för alla. Vi på Nordier Leasing & Development insåg tidigt att året skulle bli något helt annat än vad vi estimerat. Att pandemin skulle få dramatiska effekter, både för fastighetsägarna och hyresgästerna stod klart när vi klev in i Q2 med kraftiga åtgärder för att hindra smittspridningen. 

Med lite distans till 2020 upplever vi att vi i branschen har uppvisat en enorm vilja att arbeta tillsammans för att hitta nya lösningar och överleva. Tittar vi på omsättningstappen många av aktörerna haft är det ganska imponerande hur en redan utsatt bransch klarar sig så väl vad gäller konkurser. (Konkurserna inom detaljhandeln låg på samma nivåer 2020 som 2019, Källa: UC) Då inser man att det har krävts samarbete och kreativitet för att överleva. Vi på Nordier, positionerade mellan fastighetsägare och hyresgäster upplever att viljan att hitta lösningar för att tillsammans komma ur detta varit otroligt stark. Krispaketen från staten har lämnat mer att önska men parterna i branschen har, utifrån förutsättningarna kommunicerat, diskuterat och föreslagit nya typer av avtalsupplägg för att möjliggöra affärer trots pandemin.

Vi har under 2020 också sett att de bolag med snabbrörliga/anpassningsbara organisationer kunnat stoltsera med bibehållen försäljning och i vissa fall även ökningar. Omställningar till en marknadskampanj med fokus på hemmakontor är bara ett av många exempel. Förmågan att som aktör vara snabbrörlig/anpassningsbar speglar till viss del också de trender vi sett de senaste åren, men pandemin har gjort det än mer tydligt.

När vi kommit en bit in på 2021 finns ovissheten kvar om vart pandemin är på väg. Vi tampas med begränsat antal besökare i butik, stängda restauranger från 20:30, vädjan om att inte besöka köpcentrum, hemmakontor och så vidare… Men efter ett starkt 2020 blickar vi på NLD framåt och kreativiteten tror vi är nyckeln till att 2021 blir nyetableringarnas år. Helhetsuppläggen är annorlunda och kreativiteten i dem är det som kommer göra att vi tillsammans kommer stärkta ur detta.

 

Malin Linde, CEO & Oscar Berlin, COO/ Portfolio Manager

Leasing & Development, Nordier Property Advisors